Çocukluk döneminde ebeveynlerin çocuklarını bizlere getirme sebeplerinin başında gözde kayma şüphesi gelir.
Birçok bebekte burun kökü ve yüz kemik yapısının gelişimi tamamlanmamış olduğu için gözlerde içe kayma varmış gibi bir görünüm mevcuttur. Bu gerçek bir şaşılık değildir, yalancı şaşılık olarak adlandırılır.
Yeni doğanlarda ilk 4-5 ay boyunca görme merkezinin göz kaslarını kontrol mekanizmasının tam gelişmemiş olmasından dolayı kısa süreli göz kaymaları gözlenebilir. Ancak bir gözün sürekli ve en sık olarak içe kayıyor olması bu durumla izah edilemez, bebeğin acilen muayene edilip gerekli tedavi sürecinin başlatılması gerekmektedir. Eğer kayma sürekli ve aynı gözde ise göz tembelliği gelişme riski büyüktür. Kaymanın ameliyat ile düzeltilmesi planı yapılırken kaymayan göze değişik sürelerde kapama tedavisi yapılarak tembellik gelişiminin önüne geçilmeli ve olabilecek en kısa sürede de ameliyat gerçekleştirilmelidir. İki göz paralel hale getirildikten sonra artık bebeğimizde en önemli risk bertaraf edilmiştir, bundan sonra önemli olan görme gelişiminin takip edilmesidir.
Bir başka sık görülen şaşılık türü 2-3 yaşlarında başlayan gözdeki kırma kusuruna bağlı gelişen şaşılıktır. Bu çocuklar genellikle yüksek hipermetroptur ve kayma hemen hemen daima içe doğrudur. Bu kayma tipi gözlük ile tedavi edilebilir. Uygun gözlükler verilince kayma düzelir. Görme gelişim takibi yine hiç aksatılmadan yapılmalıdır.
Çocuklarda dışa göz kayması çok daha nadir görülür. Gözü içe baktıran göz kaslarının zayıflığı nedeni ile gizli veya belirgin dışa şaşılık gelişebilir. Bu çocuklarda ya kırma kusuru yoktur veya miyopturlar. Kayma kalıcı hale dönüşür ve/veya çift görme ortaya çıkar ise ameliyat ile kaymanın düzeltilmesi gerekir.
Yetişkin çağdaki görme sorunlarının büyük bir kısmı bebeklik ve çocukluk çağındaki göz kaymalarının ihmalinden kaynaklanır. Erken tanı ve tedavi çok önemlidir.