Görme duyusu anne karnında gelişimini tamamlamamıştır, doğduğumuz andan itibaren hızla gelişmeye başlar. En hızlı ve önemli gelişme ilk 3 yaş içinde olur. Özellikle okula başlama yaşlarında tespit ettiğimiz görme sorunlarının kaynağı işte bu ilk 3 yaştır.
Bu dönemde görme gelişimini bozan 3 temel etken vardır:
Yüksek dereceli göz bozukluğu: Doğduğunda hemen hemen her çocuk hipermetroptur. Hipermetropi göz küresinin henüz tam erişkin boyutuna ulaşmamış olmasına bağlıdır. 3-4 dioptrihipermetropi normal kabul edilir. 4 derecenin üzerinde ise göz tembelliği ve şaşılık riski olacağından önlem alınması gerekir.
İki göz arasında göz derece farkı olması (anizometropi): Yapılan muayenede 2 gözün saptanan dereceleri arasında 2 ve üzerinde fark var ise mutlaka önlem alınmalıdır.
Şaşılık (Göz kayması) olması: Yeni doğan bebeklerde beyinin göz hareketlerini kontrol mekanizması tam olarak gelişmemiş olabilir ve kısa süreli göz kaymaları gözlenebilir. Bu durumda telaşa kapılmamak gerekir. Ancak sürekli bir kayma fark edilir ise hemen bir göz hekimine başvurmak önemlidir.
Göz Sulanması
Bebeklerde oldukça sık görülen bir diğer bulgu göz sulanmasıdır. İkinci hafta civarında başlar, genellikle tek taraflı olur. Herhangi bir dış uyaran olmaksızın gözde sulanma ve bazen de çapak birikimi görülür. Bu durumun sebebi gözyaşını buruna akıtan gözyaşı kanallarının gelişimini tamamlamamış olmasıdır. Kanal bebeklerin %75 inde ilk 9 ay içinde spontan olarak açılır. Açılmayan olgularda 1 yaş dolmadan ufak bir müdahale ile tıkalı kanalın açılması gereklidir. Aksi takdirde bebeğin daha ileri yaşlarda çok daha ağır bir ameliyat geçirmesi gerekecektir.